Administratie tips voor ondernemers

Bijna geen enkele ondernemer vindt de administratie een leuk klusje. Toch is het bijhouden van een goede administratie erg belangrijk. Het is namelijk verplicht om je administratie bij te houden en 7 jaar te bewaren. Maar naast deze bewaarplicht, is het bijhouden van een goede administratie ook heel nuttig voor jou als ondernemer. Je hebt namelijk goed inzicht in je situatie, en je kunt dus ook snel bijsturen wanneer het even wat minder gaat. Zie jij op tegen je administratie? In deze blog geven we je een aantal nuttige tips!

Je administratie opzetten

Als startende ondernemer moet er een heleboel worden geregeld. En natuurlijk moet je ook je administratie opzetten. Het is helemaal niet gek als je hier niet meteen aan denkt, maar het moet wel gebeuren. Het is namelijk verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren. En omdat je je administratie zo lang moet bewaren, is het verstandig om goed na te denken hoe en waar je dit allemaal gaat bewaren. Richt bijvoorbeeld een plek in je kantoor in met aparte mappen voor je administratie. Ook is het fijn om digitaal een aantal mappen te maken waarin je allerlei zaken voor je administratie kunt opslaan.

Regelmatig bijhouden en controleren

Als je je administratie niet goed bijhoudt, zal het een steeds grotere berg werk worden. Plan dus elke week op een vast tijdstip een moment in waarop je je administratie moet bijhouden. Zo hoef je er nooit tegenop te zien! Heb je een bonnetje? Scan deze dan meteen in. Sommige administratieprogramma hebben een functie waarmee je makkelijk en snel je bonnetjes kunt inscannen. Dat maakt het natuurlijk helemaal makkelijk.

Incasso

Als je een volledige en juiste administratie hebt, kun je makkelijk zien of er nog facturen openstaan. Als ondernemer wil je betalingen natuurlijk zo snel mogelijk ontvangen, maar dit gebeurt soms niet. Debiteuren betalen hun facturen niet of afspraken worden niet nagekomen. En dat is natuurlijk heel vervelend. Daarom kun je er in dit geval voor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Debiteuren betalen namelijk meestal sneller als er een advocaat wordt ingeschakeld. Door gepaste druk en krachtige argumentatie wordt het probleem vaak snel verholpen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Incassobureau Rechtnet.

Administratie zelf doen of uitbesteden

Een belangrijke keuze die je moet maken is het uitbesteden of het zelf bijhouden van de administratie. Ook kun je kiezen voor een administratieprogramma. Elk bedrijf en elke ondernemer is anders, en daarom kan deze keuze best lastig zijn. Als je bedrijf niet heel complex is en je hebt zelf enige ervaring met boekhouden, dan kun je je administratie misschien wel zelf bijhouden. Het voordeel hiervan is dat je zelf inzicht houdt in je bedrijf. Heb je een heel complex bedrijf en heb je zelf weinig tot geen verstand van boekhouden? Dan is het wellicht verstandiger om je administratie uit te besteden. Je besteedt je tijd waarschijnlijk liever aan andere dingen dan aan de administratie, en bovendien voorkom je zo dat er fouten in bijvoorbeeld je belastingaangiften sluipen. En dit voorkomt vervelende boetes!