Inbreuk op je merk, wat kun je doen?

Als je een eigen merk heb opgericht waar er producten aan gekoppeld zitten, dan kan het zeer vervelend zijn als er inbreuk wordt gemaakt op je merk. Dit kan inhouden dat andere bedrijven jouw logo’s gebruiken of zelfs hetzelfde product verkopen. Omdat jouw merk geregistreerd is bij het BIOP en dus in de Benelux beschermd is, kun je stappen ondernemen. In dit artikel vind je meer informatie over wat je het beste kunt doen. 

Een aangetekende brief versturen

Het is nooit fijn om direct een Zuyd Advocaten Etten-Leur in te schakelen, want dan zul je ook direct in de portemonnee voelen. Een van de beste stappen die je kunt zetten, is het versturen van een aangetekende brief naar het bedrijf dat inbreuk maakt op jouw merk. Het is dan wel zo belangrijk om in deze brief te vermelden op welke punten er inbreuk wordt gemaakt en dat je dit zo snel mogelijk anders wilt zien. Wat ook een mogelijkheid is, is het vermelden van de consequenties in de brief. Dit kan een dwangsom of een % van hun omzet zijn. Veel ondernemers schrikken hiervan en doen er alles aan om de inbreuk te stoppen. Houd er wel rekening mee dat het soms voorkomt dat andere bedrijven geen idee hebben van dat ze inbreuk plegen. 

Het inschakelen van een advocaat

Wanneer je een of meerdere brieven hebt verstuurd naar het bedrijf dat inbreuk pleegt, maar geen reactie hebt ontvangen, dan is het tijd om een advocaat in te schakelen. Elke dag dat het bedrijf inbreuk blijft plegen op jouw merk is de kans groter dat jouw merk reputatieschade oploopt en omzet misloopt. Wanneer je op zoek gaat naar een advocaat dan kan je het beste op zoek gaan naar een advocaat die gespecialiseerd is in merkrechten. Zij hebben er veel ervaring mee en kunnen jou dan ook het beste bedienen. 

Wat zijn de kosten?

Het inschakelen van een advocaat die gespecialiseerd is in merkrechten is niet goedkoop en daar moet je altijd mee rekening houden. Het is zelfs een van de duurste advocaten en de tarieven lopen al snel op dan meer dan tweehonderd euro per uur. Dat wilt niet zeggen dat je deze kosten moet betalen, want als je de rechtszaak wint zijn de kosten voor de tegenpartij. In dit geval het bedrijf dat inbreuk pleegt op jouw merk.