Het belang van pauze op je werk

Tegenwoordig wordt er steeds minder pauze gehouden. Niet omdat dit niet meer mag van leidinggevenden, maar omdat werknemers dit zelf minder snel opnemen. Dit is zonde, want pauze houden is enorm belangrijk voor je productiviteit.

Productiever door pauzes

Het lijkt steeds drukker te worden op je werk. Deadlines stapelen zich op en de stress is voelbaar. Pauze houden lijkt zonde van je tijd, in de tijd dat je pauze houdt, kun je ook werk verrichten. Steeds meer taakjes kunnen zo worden afgestreept van je to-do lijst. Je denkt dat je erg productief bezig bent, maar dit is dus helemaal niet het geval. Sterker nog, zonder pauzes ben je juist minder productief. Zonder pauzes heb je namelijk geen psychologische energie en zonder deze energie kun je geen denkwerk meer verrichten.

Lange en korte pauzes

Je lichaam heeft gedurende je werkdag voldoende rust nodig. Neem je geen rust, dan word je moe en kun je je minder goed concentreren op je werk. Als je een korte pauze neemt, geef je je brein even wat ademruimte, om later weer met frisse energie door te gaan. Het is belangrijk dat je korte pauzes neemt, maar een lange pauze is ook nodig. We hebben het over een pauze van een half uur, zoals de lunchpauze. Je lichaam en geest hebben zeker een half uur per dag nodig om bij te komen. Ook kleine pauzes zijn van belang. Even vijf minuten een rondje lopen of een tijdschrift lezen bijvoorbeeld.

Je hoofd leegmaken

Zorg er tijdens je pauze ook echt voor dat je je rust pakt. Blijf dus niet achter je computer werken met eten in je handen. Ga even koffie halen, klets met collega’s of bel een vriend of vriendin. Nog beter is het om buiten een rondje te lopen. Even een frisse neus halen en je hoofd leegmaken is altijd goed voor je weerstand en je productiviteit. Vraag je collega’s om mee te lopen of maak zelf een ommetje in je pauze. Bij sommige bedrijven is er zelfs speciaal vermaak voor in je pauzes. Denk aan dartborden of een mini golfbaan. Af en toe is erg zelfs een ruimte waar je even kort een dutje kan doen, wat ook enorm goed is voor je productiviteit. Een voorbeeld van een business center waar dit kan is Frame21 in Roosendaal.