Geen loon gekregen? Het verschil tussen betalingsonwil en betalingsonmacht

Heb jij geen loon uitbetaald gekregen van je werkgever? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Je hebt namelijk ook geen recht op bijvoorbeeld WW of bijstandsuitkering als je nog recht hebt op loon. Je krijgt pas recht op deze uitkeringen als je recht op loon is geëindigd, bijvoorbeeld door een duidelijke einddatum in je arbeidscontract. Dit betekent dat je dus geen geld binnen krijgt om van te leven. Misschien voel je je machteloos, maar er is iets aan te doen! Je zult hiervoor wel zelf in actie moeten komen, bijvoorbeeld via een vakbond of het inschakelen van een advocaat. De stap die je moet zetten hangt af van de reden waarom je loon niet wordt uitbetaald. Grofweg zijn er twee redenen te noemen waarom je werkgever je geen loon uitbetaalt: betalingsonwil en betalingsonmacht. In deze blog leggen we je het verschil tussen beide redenen uit en vertellen we je wat je in beide gevallen kunt doen om je loon alsnog te vorderen!

Achterstallig loon vorderen bij betalingsonwil

Kan jouw werkgever je loon wel uitbetalen, maar wil hij dat niet doen? Dan is er sprake van betalingsonwil. Misschien vindt je werkgever wel dat je geen recht hebt op loon omdat je ziek bent geweest, of wil hij je niet uitbetalen omdat je zwanger bent. Maar ook dan is de kans groot dat je gewoon recht hebt op loon! Wat je in deze situatie kunt doen is het instellen van een loonvordering bij de kantonrechter. Je advocaat kan je precies vertellen wat je het beste kunt doen. Zo kan hij je bijvoorbeeld een kort geding aanraden, waardoor je snel weet waar je aan toe bent. Als het om het laatste stukje salaris gaat van een al geëindigd contract kun je ook achterstallig loon vorderen door middel van een gewone rechtszaak. Het is belangrijk om te kiezen voor een goede advocaat die je kan adviseren bij de stappen die je moet ondernemen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Rechtnet Advocaten.

Achterstallig loon vorderen bij betalingsonmacht

Bij betalingsonmacht zou je werkgever je wel willen betalen, maar heeft hij gewoon geen geld om dit te doen. Is dit bij jou het geval? Dan betekent dit dat je werkgever technisch gezien failliet is, alleen is het faillissement nog niet aangevraagd. Misschien wachten zowel je werkgever als de schuldeisers nog af wat er verder gebeurt. In deze situatie zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om samen met andere werknemers naar de rechtbank te stappen en faillissement aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor recht op de loongarantieregeling of faillissementsuitkering, waarbij achterstallig salaris met terugwerkende kracht kan worden vergoed. Hiervoor moet er wel snel worden gehandeld, dus laat je hier vooral over adviseren door een expert.