Algemene computervaardigheden

Wanneer je op zoek naar een baan bent, is de kans groot dat er van je gevraagd wordt dat je over algemene computervaardigheden beschikt. Heb je een bepaalde opleiding gevolgd, dan komen deze algemene vaardigheden vaak aan bod. Stel je volgt een opleiding administratief medewerker, dan zal een groot deel van de opleiding uit computervaardigheden bestaan. Eerst zal je moeten leren werken met een toetsenbord, zodat je later makkelijk teksten kunt verwerken in het tekstverwerker programma Word. Daarnaast is het als administratief medewerker ook erg belangrijk om met het spreadsheet programma Excel te kunnen werken. De algemene vaardigheden bestaan vaak uit het volgende:

Toetsenbordvaardigheid:

Om met computers te kunnen werken is het belangrijk om typevaardigheid te hebben. Er zijn hiervoor cursussen te volgen, waarbij je leert hoe je met 10 vingers kunt blindtypen. In zo’n cursus wordt je geleerd hoe je ongeveer 130 aanslagen per minuut kunt halen. Een ervaren typist kan uiteindelijk tot wel 300 aanslagen per minuut halen. Typen is eigenlijk een kwestie van routine, door te oefenen wordt je er ook steeds behendiger in.

De basics

De meeste bedrijven en particulieren maken gebruik van het besturingssysteem Windows. Er zijn natuurlijk ook andere besturingssystemen zoals die van Apple producten, maar toch blijft Windows het meest gebruikte. Daarom is het belangrijk voor iedereen die met computers werkt om met het besturingsprogramma Windows om te kunnen gaan. Het is makkelijk als je het besturingssysteem weet hoe je bepaalde programma’s kunt opstarten, afsluiten, hoe je je mail kunt binnenhalen etc.

Microsoft Word

Microsoft Word is het welbekende tekstverwerker programma van Microsoft. Wil je een brief opmaken, een document bewerken of een artikel schrijven, dan is Word het meest gebruikte programma. Het programma heeft allerlei verschillende functionaliteiten, die het gebruik van het programma makkelijker kunnen maken. Voor het schrijven van artikelen, of teksten in Word is het makkelijk om te beschikken over eerder genoemde toetsenbordvaardigheid.

Microsoft Excel

Microsoft Excel is het algemeen bekende rekenbladprogramma van Microsoft. Microsoft Excel wordt zowel in het zakenleven als bij particulieren veel gebruikt voor administratieve doeleinden.

Verschillende versies

Al bovenstaande programma’s werken met verschillende versies/ uitvoeringen. Één keer in de zoveel tijd wordt er een nieuwe (verbeterde) versie op de markt gebracht, waarbij vaak weer nieuwe functionaliteiten aan worden toegevoegd. Wil je goed met deze programma’s kunnen werken, dan is het belangrijk om je kennis up-to-date te houden.